2

La aniversarea celor 200 de ani, Grădina Publică Ștefan cel Mare din Chișinău primește un cadou de tip cal troian care creează un precedent periculos pentru multe alte spații de acest fel din țară.

Cadoul a venit chiar ieri, pe 14 noiembrie, când Curtea Supremă de Justiție, prin completul de judecată compus din Iulia Sîrcu, Mariana Pitic și Victor Burduh a respins recursul Consiliului Municipal Chișinău și a lăsat în vigoare decizia Curții de Apel din 11 iulie 2018.

Amintim că prin decizia Curții de Apel Regata Imobiliare căpăta dreptul de a privatiza terenul Cafenelei Guguță din Grădina Publică și cel de a construi clădiri care depășesc regimul de înălțime a parcului.

 

Ce înseamnă aceasta?

Aceasta înseamnă că, pentru mulți ani înainte Grădina Publică se va transforma într-un șantier de construcție. Aceasta înseamnă că în inima Grădinii Publice va apărea un monstru de mai multe etaje (poate fi 10, poate fi 20) care va acoperi vizual atît Aleea Clasicilor, monumentul lui Ștefan cel Mare, cît și clădirile publice de alături – Parlamentul Republicii Moldova, Președinția, Teatrul de Operă și Balet ”Maria Bieșu”.

Aceasta înseamnă că, în timp, Grădina Publică poate dispărea cu totul: dacă un oligarh a reușit să privatizeze o bucată din teritoriul parcului, de ce am crede că nu e posibil ca alt oligarh să facă la fel? Unuia îi trebuie pentru business centru, altuia i-ar putea trebui pentru vreun mausoleu sau supermarket!…

E un timp trist pentru Grădina Publică care împlinește anul acesta 200 ani (și nu prea sînt alte locuri în acest oraș care se pot mîndri cu așa o vîrstă)!

E o etapă tristă în lupta unor cetățeni împotriva demolării cafenelei care durează încă din 2014, de cînd compania Finpar Invest și-a anunțat intenția de a construi un hotel în locul Cafenelei Guguță.

E un moment trist pentru noi ca societate din moment ce se creează un precedent prin care bucăți mari din patrimoniul public sînt privatizate în mod dubios, prin instante de judecată captive care ascultă de glasul oligarhilor, nu al cetățenilor.

E un moment trist pentru activitatea unor instituții ca Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor care și-au trădat misiunea de protecție a patrimoniului cultural și au trecut de partea oligarhiei.

 

Totuși, lupta încă mai continuă. Protestul abia începe!

După ce ne-a fost luat dreptul juridic, de către o justiție captivă (aceeași care a invalidat votul cetățenilor la alegerile locale din acest an, aceeași care îl lasă pe Ilan Shor, acuzat în furtul miliardului, la libertate și bagă în pușcărie oameni care au furat o găină sau un sac de făină). Ne rămîne dreptul moral, pe care nu ni-l poate lua nimeni.

Și pe care sîntem dispuși să-l apărăm.

Comunitatea #occupyguguta își declară intenția de a continua și amplifica acțiunile de #protestpermanent.

În zilele următoare vom studia în detaliu, din punct de vedere juridic, decizia Curții Supreme de Justiție și vom vedea ce soluții există pentru anularea sau modificarea acestei decizii. Ne rezervăm inclusiv dreptul de a intenta o cauză nouă în judecată. Protecția patrimoniului istoric este datoria fiecărui cetățean și noi vrem să ne realizăm această datorie.

De asemenea, vom studia posibilitatea convocării unui referendum local pe tema Grădinii Publice ”Ștefan cel Mare și Sfînt”. Considerăm că e dreptul locuitorilor orașului (și mai mult – dreptul locuitorilor țării, întrucît Grădina Publică conține piese din patrimoniul național importante pentru toți cetățenii Republicii Molova) să participe în procesul deciziei privind obiectele ce pot și care nu pot fi construite pe teritoriul Grădinii Publice. Cei cîțiva judecători captivi nu înlocuiesc vocea unui oraș sau a unei țări întregi!

De asemenea ne declarăm intenția de a scrie scrisori și adresări la UNESCO, ICOMOS, Consiliul Europei, pentru a denunța încălcarea, de către Consiliul Monumentelor Istorice de pe lîngă Ministerul Culturii și de către primăria mun. Chișinău (prin Direcția Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare) a mai multor convenţii internaţionale vizînd protecţia patrimoniului cultural.

Nu ne rămâne altceva de făcut în contextul în care nu știm la ce să ne mai așteptăm de la această guvernare. Mâine-poimâine ne vom trezi că în muzee se vor privatiza spații pentru a deschide restaurante și cantine, monumentele vor fi mutate după bunul plac al unor politicieni care se perindă temporar la guvernare, sau mai rău, cum deja am și asistat în cazul construcției noului teatru din Cahul – în momentul în care la săpăturile temeliei au fost descoperite beciuri din perioada imperiului otoman acestea au fost acoperite și pierdute pentru totdeauna din cauza lipsei unei viziuni clare legate de conservarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului istoric și cultural.

Totodată anunțăm intenția de a desfășura acțiuni de sensibilizare cu privire la Grădina Publică pe teritoriul mun. Chișinău și în afara lui.

Pentru Ocuppy Guguță, lupta pentru patrimoniul public este un aspect al luptei pentru democrație și drepturile omului – dreptul cetățenilor de a fi cei ce decid și guvernează – și a luptei împotriva marii corupții – cea care ne-a invadat politicul, iar acum ne invadează și parcurile.

Protestul abia începe!

Lupta nu este încă pierdută!

  1. Vrem să ne luăm drepturile înapoi, inclusiv cel de a decide asupra bunurilor noastre comune.