Miercuri, 14 iunie, cu începere de la ora 21.30 Asociația Oberliht, în colaborare cu Rețeaua Civică Urbană, Centrul de Urbanism și Platzforma organizează proiecția filmului Audience Emancipated: The Struggle for the Emek Movie Theater / Audiența Emancipată: lupta pentru cinematograful Emek (Turcia, regizat de Emek Bizim).

Filmul povestește istoria acțiunilor cetățenilor din Istanbul împotriva demolării cinematografului Emek din Istanbul, care a fost ulterior totuși demolat și transformat într-un centru comercial. Filmul adună mărturii ale oamenilor implicați în acțiuni, povestește despre modul în care aceștia s-au organizat și au știut să facă coaliții și alianțe, dezvoltînd mecanisme de cooperare și colaborare pentru interesul public. Lucrarea a fost realizată de grupul Emek Bizim İstanbul Bizim (inițiativa Orașul Instanbul este al nostru), o inițiativă civică constituită în 2010.

Proiecția face parte dintr-un efort mai larg al comunităților de artiști și activiști din Chișinău de a aborda problema degradării constante a infrastructurii culturale în cartierele îndepărtate de centrul orașului, proces care s-a extins pe durata ultimilor 3 decenii.

Odată cu trecerea instituțiilor culturale la balanța autorităților publice locale acestea au fost privatizate și convertite în spații orientate spre profit (vezi cazul cinematografelor din Chișinău și mai ales cazul cinematografului Gaudeamus, în pericol de a fi demolat pentru a fi înlocuit cu un complex de blocuri locative). Lipsa unor programe culturale noi se resimte și ea.

Acest fenomen a limitat și mai mult accesul locuitorilor la operele de artă noi și la fondurile culturale, împiedicîndu-i totodată să-și dezvolte și manifeste potențialul creativ.

Proiecția reprezintă o acțiune de revalorificare a spațiului public ca spațiu cultural și își propune deopotrivă să amintească despre necesitatea creării și întreținerii unei infrastructuri cinematografice publice în Republica Moldova.

Proiecția va avea loc în scuarul de lîngă ruinele fostului cinematograf Iskra/Columna (Trandafirilor, 2), intersecția străzii Trandafirilor cu bd. Decebal.cinema iskra