Membrii Centrului de Urbanism sunt îngrijorați de recentele declarații ale noului ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Cel din urmă afirmă că lucrările de construcție a noului sediu al Ambasadei SUA la Chișinău pe terenul fostului Stadion Republican vor începe în scurt timp. Acum, potrivit lui Popescu, autoritățile de la Chișinău trebuie doar să întreprindă „câțiva pași tehnici” pentru a debloca procesul, ne informează TV8.

Stadionul Republican în 1957. Sursa poză – oldchisinau.com

Pe lângă faptul că această decizie a fost luată de fostul guvern într-un mod netransparent și neparticipativ, președintele Igor Dodon a refuzat să semneze promulgarea legii. „Am semnat oficial refuzul de promulgare a legii cu privire la transmiterea terenului fostului Stadion Republican, pentru construcția ulterioară a noului sediu al Ambasadei SUA”, menționează președintele țării pentru ZdG. „La fel ca și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, consider că pe terenul respectiv trebuie să fie amenajat un parc sau edificat un centru cultural de care să beneficieze toți locuitorii țării.”

Stadionul Republican în 1957. Sursa poză – oldchisinau.com

De asemenea, stadionul a fost închis pentru reconstrucție în 2007, iar de atunci guvernele au schimbat planurile referitoare la acesta fără nici o audiere publică, cu toate că este un teren public și de interes public major, deci sunt obligați prin lege.

Stadionul Republican a fost un stadion multifuncțional din Republica Moldova, deschis în 1952. Terenul Stadionului Republican din municipiul Chișinău, din str. Tighina 12, are o suprafață de 5,1814 hectare și se află în proprietatea publică a statului. În 2007, Stadionul Republican a fost demolat, întrucât nu mai corespundea criteriilor de desfășurare a meciurilor. Totodată, porțile de acces exterioare trebuie supuse unei expertize tehnice, restaurate și incluse în Registrul Monumentelor Istorice.

Din punct de vedere urban, este bine cunoscut impactul care îl va avea construcția noii ambasade asupra infrastructurii centrale a orașului și a spațiului public. Efectul pe care îl produc asemenea instituții ultra-securizate a primit denumirea efectul ambasadei.

Un caz răsunător a fost noua ambasadă a SUA din Londra, care a stârnit ample discuții și nemulțumiri, iar impactul a dus spațiului public și comunităților este ireversibil. Metropolis scrie despre noua clădire intrată în șantier în 2013: „Un loc de excludere, segregare, expuneri excesive de putere și o insensibilitate față de ceilalți. În cazul în care clădirile civice tind să-și invite publicul înăuntru, această ambasadă îndepărtează cu desăvârșire oamenii.”

Una dintre strictele măsuri de securitate ale unei ambasade SUA este de a nu avea „vecini” în raza de 45m (150 feet), ceea ce o transformă în o construcție de tip fortăreață controlată la maxim.


Conform Regulamentul local de urbanism al orașului Chișinău din 2008, parcela pe care este amplasat stadionul poartă codul C5. Cod C5 – comercială centrală, cuprinde funcțiuni de vânzare cu amănuntul, de birouri, de recreere, de servicii și de producție nepoluantă la scară mică. Nu sunt permise funcțiuni care solicită cantități mari de transportat și de depozitat.


În vederea păstrării funcțiunilor publice care ar oferi acces tuturor locuitorilor și oaspeților orașului, solicităm de la Primăria mun. Chișinău:

  • Trecerea terenului în proprietate municipală;
  • Elaborarea PUZ-ului pentru acest teren cuprins între străzile București, Tighina, Kogalniceanu și Ismail pentru amenajarea unei ZONE VERZI de agrement;
  • Transparență decizională;
  • Schimbarea codului parcelei din C5 în Zona C6 – comercială de recreere, cu funcțiuni de recreere, tip parcuri de distracții, sau Zona S – Parcuri și terenuri de joacă, Clădiri publice în scop recreativ și cultural, Stadioane, auditorii şi arene;
  • Includerea clădirilor de pe teren și a porților de acces, cu vechime din 1952, în Registrul de Monumente de Importanță locală;
  • Organizarea unui concurs public pentru regândirea spațiului în conformitate cu necesitățile a circa 700.000 locuitori ai Chișinăului;
  • Realizarea intervenției.

 

Related links