Pentru că PIETONUL este pe locul întâi atunci când vorbim despre accesibilitate la oraș, am decis să susținem petiția cu privire la completarea Regulamentului Circulației Rutiere nr. 357 din 13.05.2009, propusă de către Ministerul Afacerilor Interne al RM.

Propunerea de completare a RCU nu vine să ne priveze, pe noi, pietonii, de spațiul stradal. Dimpotrivă, vine să-l protejeze de cei care parchează regulamentar pe locurile special amenajate pe trotuar, dar neglijează în flagrant prezența PIETONULUI, nerespectându-i spațiul suficient necesar de trecere.

MAI propune ca spațiul minim lăsat pentru trecerea pietonilor, atunci când parcarea este permisă pe trotuar, să fie 1 metru. Noi, semnatarii petiției propunem ca acest spațiu să fie mărit până la 1,5 m, cel puțin. Deci, în urma consultărilor realizate cu diverse grupuri de inițiative și ONG-uri propunem următoarele modificări în scopul îmbunătățirii Proiectului:

1) La punctul 68 subpunctul 3 lit. (c) de completat la sfârșit cu următorul text:

Lățimea minima a căii de circulație lăsate la dispoziția pietonilor cu mobilitate limitată trebuie sa fie de cel puțin 1,5 metri.

2) La punctul 68 subpunctul 3, de completat la sfârșit cu un nou paragraf:

f) vehiculele staționate nu trebuie să blocheze accesul la scări, rampe sau planuri înclinate de bordură, destinate persoanelor cu dizabilități și altor grupuri cu mobilitate limitată.

Petiția a fost depusă la Minister, de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, pe data de 8 august 2018.

Textul integral al petiției este aici.

1

Related links