Azi, 4 iulie, Consiliul Municipal Chișinău a adoptat proiectul privind bugetarea participativă (civică) în Chișinău.

Esenta proiectului este ca în bugetul municipal anual vor fi alocate cîte 3 milioane lei pentru proiecte participative care pot fi depuse de catre locuitorii capitalei si care vor fi implementate de catre Primarie și subdiviziunile ei. Cetățenii orașului vor decide modul în care Primaria va utiliza aceste 3 milioane de lei.

Vor exista 2 categorii de proiecte: mari si mici. Pentru proiectele mari e nevoie de semnaturile a minim 100 persoane. Aceste proiecte vor valora fiecare pînă la 500,000 lei.

Proiectele mici trebuie sa întrunească susținerea a minim 50 persoane și vor avea o valoare care nu depășește 100,000 lei.

In fiecare an Primaria va anunta prioritatile pentru proiectele din bugetarea civila care vor fi stabilite in baza unor sondaje independente. Se va anunta o perioada de colectare a propunerilor de proiecte in baza unui formular prestabilit. Ulterior o echipa tehnica din cadrul primariei va asigura ca proiectele corespund obiectivelor prioritare trasate, sunt realiste si nu se dubleaza cu ceea ce Primaria deja face. Ulterior proiectele vor fi supuse votului pe viu si online. Proiectele cu cel mai mare numar de voturi pana la epuizarea sumei alocate - devin parte din buget si sunt obligatorii pentru implementarea de catre Primarie. Responsabila de implementarea Bugetarii civile este Directia Relatii Publice.

Rețeaua Civică Urbană a fost invitată sa faca parte din procesul de implementare a bugetarii civile. Implementarea proiectelor de catre Primarie poate fi strict monitorizata de catre grupruile de locuitori care au depus proiectul.

In anul 2017, datorita adoptarii intarziate a bugetului, a faptului ca pentru bugetarea civila au fost alocati doar 1,000,000 lei si datorita adoptarii intarziate a Regulamentului bugetarii civile, se aplica urmatoarele coordoinate de implementare:

Proiecte mici: 10,000 - 30,000 lei / suma alocata 300,000 lei
Proiecte mari: 30,001 - 150,000 lei / suma alocata 700,000 lei

Domeniile prioritare pentru 2017 (in baza chestionarii Primăria Mea):
- calitatea proasta a drumurilor si trotuarelor
- managementul defectuos al deseurilor
- aspectul inestetic al orasului
- constructiile neautorizate
- transportul public problematic
- starea proasta a trecerilor subterane
- lipsa parcarilor
- gestionarea defectuoasa a subiectului animalelor fara stapan
- activitatea SEL-urilor

Au fost aprobati urmatorii termeni de implementare pentru 2017 (urmează a fi confirmate)
Depunerea proiectelor 10 iulie - 1 august (se va preciza suplimentar)
Evaluarea formală - pana pe 31 august
Votarea 1-15 septembrie
Implementarea prevăzută în perioada 2017-2018

Proiectul fara amendamentele ce tin de implementarea in anul 2017 poate fi vazut aici http://www.chisinau.md/…/a…/cmc/11.05.17/33._buget_civil.PDF

Versiunea completa a Deciziei va fi  disponibila curand.

(sursa: consilierul municipal Victor Lutenco)