O societate nu poate fi democratică atîta timp cît nu este și feministă.

În societatea noastră femeile muncesc mult mai mult decît bărbații (o zi de muncă la serviciu și plus o altă zi de muncă acasă) dar munca lor rămîne invizibilă.

În societatea noastră femeile sînt abuzate mult mai mult decît bărbații, abuzurile rămîn la fel, de cele mai multe ori invizibile.

2

Femeile lipsesc din manualele noastre de istorie (de fapt, în manualele de istorie găsim mai mulți cai decît femei). Spațiile noastre publice sînt pline de monumente ce reprezintă doar eroi-bărbați.

Femeile lipsesc din memoria noastră colectivă pentru că noi sîntem fascinați doar de eroi masculini. De exemplu, Aleea Clasicilor nu are nici un bust al unei scriitoare femei.

Pornind de la această realitate în care femeia lipsește și este lipsită deliberat de vizibilitate în spațiul public, în memoria colectivă, în manualele de istorie și literatură, inaugurăm pentru o zi un monument al 10 femei care, în viziunea noastră ar merita la fel de mult ca și bărbații să se găsească pe alee.

Această acțiune are o misiune dublă: pe de o parte vrea să democratizeze Aleea Clasicilor din perspectiva genului, iar pe de altă parte țintește să democratizeze Aleea Clasicilor din perspectiva profesiilor.

Femeile lipsesc din literatura noastră chiar dacă scriu la fel de bine și la fel de mult ca scriitorii bărbați. Astăzi inaugurăm monumentul Sofiei Nădejde, publicistă, prozatoare și a Magdei Isanos, avocată, poetă și prozatoare.

Din perspectiva democratizării profesiilor, considerăm că fiecare meserie  merită la fel de mult o Alee: a Medicilor, a Profesorilor, a Inginerilor, a Avocaților, a Polițiștilor, a Artiștilor etc.
Astăzi inaugurăm monumentul interpretelor Maria Cebotari și Maria Tănase, monumentul primei femei compozitor din Moldova – Zlata Tcaci; monumentul primei femei dirijor din Moldova – Veronica Garștea; monumentul primei femei avocat din Moldova – Eugenia Crușevan, monumentul Elenei Alistar, învățătoare și medic.

Timp de cîteva ore, cîteva femei vor imita pe rînd un monument al unei femei remarcabile. A fost asamblat un soclu butaforic, dar care ține cont de modelul și standartele soclurilor inaugurate deja pe Aleea Clasicilor. În spatele soclului, a fost lăsată o deschizătură care permite femeilor să intre în soclu.

O democratizare autentică a spațiului public și a memoriei colective are nevoie neapărat și de o Alee a Clasicelor.

Related links